Kosmos tournee met Tim Kliphuis
1 jun • 13 jul • 20 jul • 27 jul • 28 jul • 7 sepKoop kaarten
Kun je via muziek een positieve bijdrage leveren aan de klimaatcrisis? Wij denken van wel!
Zowel NJON als 'klimaatcomponist' Tim Kliphuis zoeken al langere tijd naar manieren om met muziek een bijdrage te leveren aan maatschappelijke issues. Een hoopvol antwoord werd gevonden in de muzikale dialoog met de wetenschap; samen met Nationale Jeugdorkesten Nederland en Stichting Het Wereldorkest maakte met violist/componist Tim Kliphuis, bekend om zijn grensoverschrijdende muziek en klimaatcomposities, het bijzondere muziekproject KOSMOS.
Aanzetten tot positieve actie
In KOSMOS voeren 17 musici van NJON een speciale compositie uit over de klimaatcrisis, waarbij zij het podium delen met topwetenschappers van wisselende disciplines. Het doel? Gestalte geven aan zorg om het klimaat, het vergroten van het bewustzijn en het op een mooie manier aanzetten van het publiek om tot positieve acties voor het klimaatvraagstuk over te gaan.
Kliphuis vertelt: 'Deze musici zijn jonge professionals. Zij hebben een lange toekomst voor zich en krijgen allemaal te maken met de klimaatveranderingen die op komst zijn. Ze stonden allemaal vanaf het begin heel positief tegenover de doelstelling van dit orkest: mensen bewuster maken van de uitdagingen, en tot handelen bewegen. En ook daarin nemen ze hun verantwoordelijkheid, ieder op een eigen manier. Ze vragen iets aan de wetenschapper, ze denken mee over de concertvorm, ze delen het op de socials. Als we allemaal iets doen, kunnen we bergen bewegen.'
Kliphuis' gloednieuwe compositie krijgt een centrale rol. Tim noemde het eerder 'Een bijzonder compositieproces uitmondend in een heel nieuwe voorstellingsvorm'. Podcasts die Kliphuis maakte van gesprekken met vijf topwetenschappers vormden de inspiratie voor zijn compositie. Tijdens deze voorstellingen schetsen de wetenschappers hun kijk op klimaatverandering en gaan ze samen met de jonge musici in gesprek met het publiek. Bekijk hier wat de jongeren van het NJO ensemble erover zeggen:
Podcasts
Aan de basis van KOSMOS liggen interviews van Kliphuis met de volgende vijf Nederlandse topwetenschappers. Ze zijn als podcast 'Componeren of verzuipen' te beluisteren via NPO Luister / NTR. De wetenschappers zijn:
Prof. dr. Amina Helmi (sterrenkunde, Rijksuniversiteit Groningen, Spinozaprijs 2019)
Prof. dr. Appy Sluijs (paleoceanografie, Universiteit Utrecht)
Prof. dr. Ingrid Robeyns (economisch filosoof, Universiteit Utrecht)
Dr. Katja Peijnenburg (evolutionair bioloog, Universiteit van Amsterdam)
Prof. dr. Robbert Dijkgraaf (theoretische natuurkunde, Princeton en Universiteit van Amsterdam; demissionair minister van OCW).
(De tekst gaat verder na de afbeelding)
De compositie Kosmos (2024) bestaat uit de delen:
Fanfare - Chimborazo - Quarks - Plankton - Utopia - Ice - Walden - Gaia - Finale
Ensemble van het Nationaal Jeugdorkest
Tim Kliphuis – viool en muzikaal leider
Valentine Blangé - viool
Rodo Nijhoff – altviool
Mathias Schwaiger Pearson – cello
Anneke Attema – contrabas
Cem Karayalcin – gitaar
Elise Tossens – fluit
Marta Pedreira Aldao en Bernat Sanjuan Boronat – klarinet
Ileana Termini – altsaxofoon
Oscar Schmidt en Frans van Gorsel – hoorn
Nino Reijerkerk en Christian Jongepier – trompet
Gerrit Jan Elzinga – bastrombone
Luuk van Raalten en Yifan Du – percussie
Kosmos wordt geproduceerd in een partnerschap van Stichting Het Wereldorkest en Stichting Nationale Jeugdorkesten Nederland.
Het Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Dioraphte Fonds, NORMA Fonds, de Gemeente Hilversum, de Van den Berch van Heemstede stichting en de Gravin van Bylandtstichting ondersteunen dit project.